آی سی 555 یکی از آی سی های پرطرفدار و پر کاربرد دنیا می باشد که به آی سی تایمر نیز معروف می باشد ، این ic دارای هشت عدد پایه می باشد که هر کدام وضایف خاص خود را انجام می دهند از جمله کاربردهای آی سی 555 میتوان به ساخت سیگنال ژنراتور و پالس و تایمر و آژیر و برخی از مدارات کنترلگر را نام برد .
مشخصات پایه های این آی سی :
پایه یک : پایه تغذیه زمین یا GND
پایه دو : پایه تریگر است که برای راه اندازی آی سی میباشد
پایه سه : خروجی ایسی است
پایه چهار : پایه ریست یا راه اندازی دوباره آیسی
پایه پنج : این پایه برای کنترل سطح ولتاژ خروجی می باشد
پایه شش : ترشولد
پایه هفت : دشارژ که برای تخلیه خازن است
پایه هشت : تغذیه مثبت +
نمای این آی سی به شکل زیر است
مشخصات پایه های این آی سی طبق شکل زیر میباشد
کلمات مرتبط : مشخصات آی سی های گیت آی سی گیت چیست شماره آی سی های گیت کاتالوگ گیتها کاتالوگ آی سی های گیت چند آی سی گیت شماره آی سی های خانواده گیت منطقی آی سی گیت دیجیتال شماره و کاتالوگ آی سی سون سگمنت گیت اند گیت اور گیت نات گیت ایکس نات گیت ایکس اور تغذیه آی سی های گیت نحوه کار با آی سی های گیت منطقی راه اندازی آی سی گیت بایاس کردن آی سی های گیت دیجیتالی ورودی و خروجی آی سی ها ی گیت دیجیتال پایه های آی سی های گیت انواع آی سی گیت منطقی قطعه گیت منطقی خانواده 74 TTL کاتالوگ آی سی های گیت TTL آموزش استفاده از گیتهای منطقی دیجیتالی
مشخصات آی سی های سری 74
ایسی های سیموس و تی تی ال سری 74 چه کاربردی در الکترونیک دارند و مشخصات آنها چیست ؟
اگر با قطعات الکترونیک سر و کار داشته اید و به تعمیر یا بررسی پرداخته اید قطعا می دانید که آی سی ها در یک نگاه ساده در دو نوع TTL ,CMOS در بازار موجود هستند نوع TTL و CMOS این آی سی ها دارای رتبه بندی های مختلفی است که شاید دانستن نام و نحوه نام گذاری آنها برای شما جالب باشد
نوع TTL آن شامل L ،LS ،S ،AS ،ALS و F می باشد به طور مثال آی سی مربوط به گیت منطقی AND را در نظر بگیرید این آی سی را شاید بتوانید در بازار با نام های 74L08،74LS08،74S08،74AS08 ، 74ALS08 و 74F08 بیابید، اگر به یکی از این آی سی ها با دقت نگاه کنید بعد از عبارت 74 شاهد یکی از عبارت های L ،LS ،S،AS،ALS و F و بعد از آن شماره آی سی را می بینید برای گیت AND بعد از این عبارات 08 را مشاهده می کنید که بیانگر گیت AND است این مطلب راجع به بقیه گیتها و آی سی ها نیز صادق است.
زیر گروه های تغذیه تی تی ال
خانواده L ،LS ،AS ،ALS و F دارای تغذیه مثبت بین 4.5 تا 5.5 ولت است،در واقع این رنج از ولتاژ، ولتاژ قابل تحمل است و به بیان دیگر این آی سی در این رنج درست کار خواهد کرد، خانواده S دارای تغذیه مثبت بین 4.75 تا 5.25 است.
همان طور که احتمالا می دانید ولتاژهای خروجی و ورودی صفر یا یک ولت باینری دقیقا مساوی با صفر و یک ولت نیست به طور مثال
میزان ولتاژ خروجی در حالت 1 و 0
میزان ولتاژ خروجی در حالت صفر یا LOW برای تمامی گروه TTL برابر 0.3 ولت می باشد.
مقدار ولتاژ خروجی در حالت یک یا HIGH برای خانواده گروه L،LS و S برابر 3.4 ولت می باشد.
مقدار ولتاژ خروجی در حالت یک یا HIGH خانواده گروه AS و ALS از تفریق تغذیه مثبت آی سی از عدد 2 بدست می آید.
مقدار ولتاژ خروجی در حالت یک یا HIGH برای خانواده گروه F نیز برابر 3.5 است.
جریان خروجی خانواده گروه تی تی ال
مقدار جریان خروجی خانواده TTL به شرح زیر می باشد.
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه L برابر5mA منظور از mA (میلی آمپر) است
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه LS برابر 8mA
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه S برابر 40mA
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه AS برابر 20mA
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه ALS برابر 8mA
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه F نیز برابر 20mA
نوع CMos نیز شامل خانواده C،AC،HC و HCT می باشد
به طور مثال اگر یک آی سی AND خریداری کنید و نوع آن CMOSباشد ممکن است،بعد از عدد 74 هر یک از عبارت های بالا را ببینید.به طور مثال آی سی AND را می توانید به صورت زیر مشاهده کنید.
74HC08 ،74HCT08 ، 74C08 و 74AC08
میزان ولتاژ خروجی در حالت 1 و 0
در تمامی این خانواده ولتاژ خروجی در حالت LOW یا صفر برابر 0.1 ولتاژ مثبت است.
ولتاژ خروجی در حالت یک یا HIGH در خانواده گروه C از حاصلضرب 0.9 در مقدار مثبت منبع تغذیه بدست می آید.
ولتاژ خروجی در حالت یک یا HIGH در بقیه خانواده این گروه از تفریق مثبت تغذیه از مقدار عددی 0.1 بدست می آید.
جریان خروجی خانواده گروه سیموس
مقدار جریان خروجی آی سی های نوع CMOS
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه C برابر 3.3mA مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه AC برابر 50mA
مقدار جریان خروجی برای خانواده گروه HC,HCT برابر 25mA
تغذیه در گروه سیموس
خانواده گروه C در رنج ولتاژ بین 3 تغذیه 3 تا 15 ولت کار می کنند
خانواده گروه AC ،HC و HCT بین تغذیه 2 تا 6 ولت کار می کنند
کلمات مرتبط : کار با آی سی 555 بایاس کردن آی سی 555 عملکرد آی سی 555 تایمر استفاده از آی سی 555 به عنوان تایمر ولتاژ تغذیه آی سی 555 ولتاژic555 چیست؟ خانواده 555 شرح پایه های آی سی555 عملکرد پایه های 555
در این پست نیز یک آشنایی مختصر و کامل در مورد آیسی 555 داریم که امیدواریم برای شما مفید باشد .
آشنایی با آی سی 555
آی سی 555 یکی از معروف ترین و پرکاربردترین المانهای مجود در بازار است که به آی سی تایمر نیز معروف است. در بیشتر مدارات از این قطعه برای ایجاد پالس با فرکانس های متفاوت استفاده می گردد. مشخصات کامل پایه ها در شکل آمده است. این آیسی را می توانید در دو وضعیت مونواستابل وآ استابل مورد استفاده قرار داد.در حالت مونو استابل تولید و شکل پالس قابل کنترل است.که این کنترل عموما از طریق پایه 2 آیسی555 صورت می گیرد.اما در حالت آستابل در صورت داشتن تغذیه مثبت و منفی در پایه های 1و4و8 واتصال خازن و مقاومت درپایه های 2و6و7 به طور خودکار و بدون تحریک پالسهای ثابت وتعیین شده ای را ایجاد می کند.پایه 3 این آیس همواره پایه خروجی است.
این آیسی کاربردهای فراوانی دارد که از آن جمله می توان به تولید پالس، کنترل پهنای پالس، مدارات تایمر و فرستنده و گیرنده وغیره.... اشاره کرد. آی سی 555 جزء آی سی های تایمر محسوب می شود .دارای کاربرد فراوانی در مدارات و بخصوص در تکنیک پالس می باشد .بعلت ساختمان و نوع طراحی ، با این Ic و چند عدد مقاومت و خازن می توان انواع مدارات منواستابل و آستابل و مدارات تایمر و مولد شکل موج را طراحی و اجرا نمود متن کامل مقاله :
آی سی 555 جزء آی سی های تایمر محسوب می شود
دارای کاربرد فراوانی در مدارات و بخصوص در تکنیک پالس می باشد .بعلت ساختمان و نوع طراحی ، با این Ic و چند عدد مقاومت و خازن می توان انواع مدارات منواستابل و آستابل و مدارات تایمر و مولد شکل موج را طراحی و اجرا نمود .مزیت این ICتولید تایم بیسهای نسبتا دقیق (بدون استفاده از کریستال ) ، تقریبا مستقل از تغیرات ولتاژ منبع تغذیه و حرارت می باشد.این IC در بسته های 8 پایه DIP(دو ردیف پایه قرینه در طرفین و نوع دیگر که در انواع قدیمیتر و یا در جاهائیکه دفع حرارت بیشتر مورد نیاز باشد ، ساخته می شود.
ولتاژ تغذیه IC چیزی بین 5 تا 15 ولت و حداکثر 18 ولت است . خروجی این IC (پایه 3) دارای دو سطح ولتاژ بالا (نزدیک به VCC) و پائین (نزدیک بهGND) است .و باری را که تا 200 میلی آمپر جریان بکشد ، می تواند تغذیه کند.از این رو مستقیما بسیاری از رله ها و یا بلندگوها و... رابدون استفاده از طبقات تقویت کننده جریان اضافی با این IC می توان تحریک نمود.برای بررسی نحوه کار IC ابتدا مدار داخلی آن را به صورت شکاتیک بررسی می کنیم.
الف ) - تغذیه :
پایه 8 به یک ولتاژ مثبت و پایه 1 به زمین وصل می شود.تا تغذیه IC فراهم گردد (در شمای داخلی خطوط تغذیه فلیپ فلاپ ، مقایسه کننده ، بافر تقویت کننده جریان و VREF رسم نشده است)با توجه به شکل ولتاژ VCCروی سه عدد مقاومت 5 کیلو اهمی (وجه تسمیه این IC یعنی 555) تقسیم شده و با توجه به امپدانس ورودی زیاد مقایسه کنندهها ، ولتاژهای 2/3VCC و VCC/3 را به ترتیب در ورودی منفی تقویت کننده اول و ورودی مثبت مقایسه کننده دوم بوجود میآورد.
ب ) - خروجی :
پایه 3 از طریق یک تقویت کننده جریان ولتاژ خروجی فلیپ فلاپ را برای استفادهدر خارج IC منتقل می کند.
ج ) - تریگر :
چنانچه ولتاژ پایه 2 از VCC/3 کمتر شود ،با توجه به ورودی های مقایسه کننده آنالوگ دومخروجی این این مقایسه کننده بالا رفته و باعث ست شدن فلیپ فلاپ Q=1 می گردد.یعنی خروجی فلیپ فلاپ یا خروجی خود IC در این حالت بالا می رود و حتی اگر ولتاژ پایه 2 باز هم از VCC/3 بیشتر شود و خروجی مقایسه کننده پایین بیاید تغییری در خروجی مشاهده نمیشود.
د ) - ترشولد :
چنانچه ولتاژ پایه 6 از 2/3VCC بیشتر شود ، با توجه به ورودی های مقایسه کنندهی اول ،خروجی مقایسه کننده High شده و فلیپ فلاپ را Reset و خروجی IC را صفر می کند.
ه ) -دشارژ :
همانطور که از روی شکل پیداست، هنگامی که فلیپ فلاپ ست باشد خروجی Q" فلیپ فلاپ ترانزیستور Q1 را قطع خواهد کرد (ولتاژ بیس صفر می شود)اما در هنگام Reset ترازیستور اشباع شده ، پایه 7 به زمین وصل میشود . از این عمل بیشتر برای تخلیه خازن و رفتن به سیکل بعدی تایمینگ استفاده می شود .ولی بسته به نوع مدار و نظر طراح ، می تواند استفاده های دیگری هم داشته باشد .
و ) کنترل ولتاژ :
اگر بخواهیم ولتاژ آستانه بالایی و آستانه پایینی موجود در ورودی منفی مقایسه کننده اول و ورودی مثبت مقایسه کننده دوم ،همان 2/3VCC و VCC/3 بماند با این پایه )5( کاری نداریم فقط برای تثبیت تغییرات ناگهانی ولتاژ ( ناشی از عدم تثبیت تغذیه یا عوامل دیگر بخصوص در زمان تغییر وضعیت فلیپ فلاپ این پایه را با یک خازن 0.001 تا 0.1 میکرو فاراد با کیفیت خوب وصل می کنیم .آزاد گذاشتن این پایه در فرکانس های کم و جاهائیکه منبع تغذیه دارای تثبیت خوبی است و نویز کم است ، اشکالی ندارد . و اما چنانچه بخواهیم ولتاژ های آستانه را خودمان تغییر داده یا کنترل کنیم با اعمال هر منبع ولتاژی ( با مقاومت داخلی در حدود کمتر از 5 کیلو اهم) به پایه 5 ،همان ولتاژ برابر Vu و نصف آن برابر Vl خواهد بود . از این پایه برای مدولاسیون پهنای پالس یا کنترل تاخیر بوسیله ولتاژ و. .. استفاده می شود .
ز ) Reset:
پایه 4 در صورت عدم استفاده معمولا با یک مقاومت یا به طور مستقیم به پایه 8 (VCC) وصل میشود ، تا احتمالا نویز یا الکریسیته القائی باعث تحریک ناخواسته آن نشود .در صورتیکه بخواهیم از این پایه استفاده کنیم معمولا آن را با یک مقاومت به Vcc وصل می کنیم و هنگامیکه این پایه حتی برای یک لحظه زمین کنیم ،ترانزیستور Q2 اشباع شده Vref رابه فلیپ فلاپ اعمال کرده باعث رست شدن آن می شود . Reset شدن فلیپ فلاپ توسط پایه 4 مستقل از وضعیت پایه های 2و6 بوده و خروجی IC حتما Low می شود.
کلمات : دیود وارکتور چیست نماد دیود وارکتور علامت دیود وارکتور ولتاژ دیود وارکتور کاربادیودوارکتور کارکرددیودوارکتور کاربرددیودوارکتور
دیود واراکتور
یکی از انواع دیودها در الکترونیک که با ظرفیت خازنی متغیر کار می کند، دیود واراکتور (دیود واریکاپ) یا دیود تنظیمی است . مقدار این ظرفیت خازنی تابعی است از ولتاژی که به پایههای دیود می دهیم.
کاربردها
طور معمول دیود واراکتور در آمپلی فایرهای پارامتری، اسیلاتورهای پارامتری و اسیلاتور کنترل شده با ولتاژ ( یکی از اجزا اساسی حلقه قفل شده فاز ) و سینتی سایزرهای فرکانس است . ولی عمدهترین کاربرد آن در خازن کنترل شده با ولتاژ است . در بعضی موارد هم از این دیود میتوان به عنوان یکسوسازی استفاده کرد .
طرز کارکرد
دیودهای واراکتور در بایاس معکوس کار میکنند، بنابراین جریانی از دیود نخواهد گذشت. ولی زمانی که پهنای ناحیه تخلیه بر اثر ولتاژ بیاس دیود، تغییر کند، میزان ظرفیت خازنی دیود نیز تغییر میکند. عموماً پهنای ناحیه تخلیه به مجذور ولتاژ اعمالی بستگی دارد و ظرفیت خازنی دیود نسبت معکوسی با پهنای ناحیه تخلیه دارد. بنابراین ظرفیت خازنی دیود با مجذور ولتاژ ورودی نسبت معکوس دارد .
این اثر تمامی دیودها (اعم از یکسوساز معمولی و...)در بعضی زوایا، صدق میکند اما دیودهای وارکتور به شیوهای مخصوص ساخته میشوند که ظرفیت خازنی مناسبی و رنج وسیع تری داشته باشند که در دیودهای دیگر عکس این است
برای پیدا کردن پایه های ترانزیستور ابتدا مولتی متر را روی حالت تست دیود قرار می دهیم سپس پایه ای که به هر دو پایه ی دیگر راه بدهد پایه بیس است و هر پایه که عدد کمتری نوشت پایه ی کلکتور و دیگری امیتر می باشد. از این روش برای تست سالم بودن ترانزیستور نیز استفاده می شود. توجه داشته باشید که در ترانزیستور npn سیمی که روی پایه بیس قرار می گیرد سیم قرمز و در ترانزیستور pnp سیم سیاه می باشد.
دیود چیست و انواع آن کدامند ؟
دیود قطعه ایست که تشکیل شده از دو لایه سیلیسم در کنار یکدیگر که کاربرد جالب و مهمی در الکترونیک داردکه در ادامه مطلب با آن آشنا می شوید. یک دیود معمولی می تواند جریان الکتریکی را وقتی که از ولتاژ بایاس تجاوزکرد از یک سمت عبورداده و از سمت دیگر مانع عبور جریان شود.
به عبارت ساده تر مانند یک آبشار که فقط آب را از بالا به پایین میریزد و از پایین مانع عبور آب به بالا می شود.
انواع دیود و کاربرد تک تک آنها:
1- دیود معمولی : کاربرد در عبوریکطرفه جریان - یکسوسازی - بایاسینگ ترانزیستورها- تقویت کننده ها
2- دیود پل : تشکیل شده از چهاردیود معمولی که فقط عمل یکسوسازی ولتاژ یا همان تبدیل acبه dc را انجام میدهد.
3- دیود زنر : کاربرد در تثبیت ولتاژ
4- دیود آشکارساز : در دمدولاسیون و آشکارسازی سیگنال صدا و تصویر در گیرنده ها
5 - دیود نورانی : با عبور جریان نور با رنگهای مختلف منتشر می کند
6- فتودیود : در مقابل نور از یک سو جریان را عبور می دهد
7 - دیود واریکاپ ، تونلی و .......
منبع : کتاب الکترونیک عمومی 1
ترانس چیست و انواع آن کدامند ؟
ترانس وسیله ای است که در مدارات الکترونیکی کاریردهای مختلفی دارد که در زیر میگوییم . یک ترانس معمولی تشکیل شده است از دو سیم پیچ مجزا به نام سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه که با قرار گرفتن در روبروی یکدیگر دارای اثر القاء و لتاژ می شوند.وولتاژرابه یکدیگر القاء میکنند.
ترانسها با تعداد سرو سیم پیچ های مختلفی ساخته می شوند که انبوه ترین آنها همان دو سیم پیچه می باشد.
یک ترانس میتواند عملیات زیر راانجام دهد:
1- افزایش ولتاژ
2- کاهش ولتاژ
3- افزایش جریان
4- کاهش جریان
5 - القا سیگنال الکتریکی صوتی و غیرهگ
خازن چیست و انواع و ساختار و کاربرد آن
خازن قطعه ای است که انرژی الکتریکی را در خود ذخیره می کند و تشکیل شده است از دو صفحه فلزی و یک جسم عایق به نام دی الکتریک
ضرفیت خازن : به مقدار ضرفیتی که یک خازن برای دخیره ولتاژ داردضرفیت خازن می گویند و واحد آن فاراد می باشد.
ولتاژخازن : به مقدار ولتاژکاریک خازن که توانایی ذخیره آن مقداردرخود را داراست ولتاژکارخازن می گویند.
انواع خازن : از انواع مختلف خازنها می توان خازنهای عدسی- شیمیایی - سرامیکی- تانتالیوم-پلی استر و .... را نام برد.
کاربردخازن : خازنها نیز مانند مقاومتها کاربرد فراوان دارند و درتمامی سیستمهای الکترونیکی به کار می رود.
کپی برداری برای سایتهای دیگر ممنوع میباشد
مقاومت چیست و ساختمان و کاربردهای مقاومتها
مقاومت قطعه ای است که دربرابر عبور جریان الکتریکی بسته به مقدار اهمش مقاومت نشان می دهد و در خروجی شاهد جریان کمتری می باشیم. از مقاومت ها برای رساندن جریان های و ولتاژهای مختلف به نقاط مختلف یک مدار استفاده می شود .
واحد اندازه گیری مقدار مقاومت اهم و واحد اندازه گیری قدرت و تحمل مقاومت وات است که مقاومتها در هزاران رنج اهمی با ضریب خطای 1تا 10 درصد تولید می شوند و واتهای رایج مقاومت ها هم عبارتست از :
* یک چهارم وات (مصرف انبوه دارد)* یک دوم وات* یک وات* دو وات* سه وات* چهار وات (مصرف کم و به ندرت درالکترونیک)
انواع مقاومت ها :
1- مقاومت کربنی (نوع رایج)
2- مقاومت سیمی
3- مقاومت آجری
4- مقاومت نوری ( فتوسل)
5- مقاومت حرارتی
6- مقاومت متغیر
کپی برداری برای سایتهای دیگر ممنوع میباشد
فیوز چیست و ساختمان و کاربردهای فیوز
فیوز قطعه ای است که از یک تکه سیم نازک رسانا تشکیل شده و در تمامی دستگاه ها و سیستمهای الکترونیکی به کار می رود و نقش اصلی آن جلوگیری از اتصال کوتاه داعم در مدار میباشد و عملکرد آن نیز به این صورت است که در صورت اتصال کوتاه شدن در مداد بلافاصله می سوزد وجریان الکتریکی را دیگر عبور نمیدهد و باید تعویض شود .
انواع فیوز :
1- فیوزولتاژ
2- فیوز جریان
3- فیوز حرارتی
همچنین فیوز ها دارای انواع متنوع در شکل و ساختار می باشند و دارای مدلهای تندسوز و کند سوز میباشند.
کپی برداری برای سایتهای دیگر ممنوع میباشد
لینک های مفید
آرشیو مقالات سایت
دسته بندی موضوعی