راکتانس چیست و چه معنایی دارد ؟
الف) راکتانس سلفی
سلف یا سیم پیچ مانند خازن در فرکانسهای مختلف از خود مقاومت های مختلفی نشان می دهد به طوری که در زمان بالا رفتن زیاد فرکانس سلف مانند یک اتصال باز عمل می کند و بالعکس در فرکانسهای پایین و دی سی مانند یک اتصال بسته و مقاومت ناچیزی از خود نشان می دهد که به این مقدار مقاومت متغیر راکتانس سلفی یا مقاومت القایی سلف می گویند .
ب ) راکتانس خازنی
راکتانس خازن نیز مانند راکتانس سلف است اما برعکس سلف یعنی در فرکانس های بالا اتصال کوتاه و در فرکانس های پایین و دی سی به عنوان یک اتصال باز عمل می کند .
به طور کلی چهار نوع فیلتر داریم :
فیلتر بالا گذر: فقط فرکانسهای بالا را عبور داده و فرکانسهای پایین را حذف می نماید .
فیلتر پایین گذر : فرکانسهای پایین را عبور می دهد و فرکانسهای بالای تعیین شده را حذف می نماید .
فیلتر میان گذر : فرکانسهای میانی یا متوسط را عبور داده و باقی فرکانسها را حذف می کند .
فیلتر میان نگذر : فرکانسهای متوسط و میانی را حذف می کند و باقی فرکانسهای بالا و پایین را عبور می دهد .
کاربرد فیلتر ها چیست ؟
بیشترین کاربرد فیلتر ها در مدارهای مخابراتی ارسال و دریافت کننده و آمپلی فایرها و تنظیم کننده های صدا و حذف نویز در گیرنده های رادیویی از جمله رادیو و تلوزیون به کار می رود .
ترایاک چیست ، کاربرد ترایاک ، نحوه استفاده از ترایاک ، ترایاک چه قطعه ای است ؟
ترایاک قطعه ای است مانند تریستور با این تفاوت که تریستور فقط با پالس مثبت که به گیتش اعمال می شود هادی می شود و جریان را عبورمی دهد اما ترایاک با هر دو پالس مثبت و منفی هادی می شود و قادر است جریان زیادی را از خود عبور دهد ، توان ترایاک بسیار بالاست و در مدلها و توان های مختلفی ساخته می شود همچنین ترایاک بیشتر در ولتاژ های متناوب شهری مورد استفاده قرار می گیرد ، از جمله کاربردهای ترایاک میتوان به استفاده در مدارات دیمر - کنترل فاز و بعضی از نوسان سازهای قدرت اشاره کرد . یک ترایاک دارای 3 پایه می باشد که دوپایه پایه های آند1 و آند 2 می باشند و پایه دیگر پایه گیت می باشد . متداول ترین ترایاکی که هم اکنون در مدارات الکترونیکی از آن استفاده می شود ترایاک به شماره BT136 میباشد که قطعه خوب و تقریبا ایده آلی است.
رگولاتور چه قطعه ایست !
رگولاتور قطعه ایست 3 پایه که برای ثابت نگه داشتن ولتاژ تغذیه یک مدار به کار می رود ، در بیشتر مدارات الکترونیکی نیاز به یک ولتاژ ثابت و بدون تغییر برای تغذیه مدارات داریم که به طور مثال اگر ولتاژ منبع از 10 ولت به 11 ولت تغییر پیدا کردن خروجی ما ثابت باشد و هیچ گونه تغییری نداشته باشد .
شکل رگولاتور چگونه است
رگولاتور ها بیشتر به صورت 3 پایه در قالبی شبیه به ترانزیستورهای دارلینگتون در بازار موجوداند که یکی از پایه های آن که پایه وسطی میباشد پایه مشترک ، پایه سمت چپ ورودی و پایه سمت راست نیز پایه خروجی می باشد که در شکل زیر نمایان است .
انواع رگولاتور
رگولاتور ها با ولتاژ های مختلفی در بازار موجوداند که ولتاژ کاری آنها با نام آنها قابل تشخیص می باشد ، به صورتی که دو رقم اول رگولاتور ها با 78 شروع می شود و دو رقم بعدی ولتاژ خروجی رگولاتور می باشد مثلا اگر نام رگولاتور 7805 باشد رگولاتور از نوع 5 ولتی است و با اعمال ولتاژ 5 تا 10 ولت به ورودی آن در خروجی همان ولتاژ 5 ولت ثابت شده را خواهیم داشت .
نکته مهم
در صورت استفاده دائمی از رگولاتورها در مدارات حتما باید به آنها گرماگیر آلمینیومی متصل کنیم چون خیلی داغ می کنند و امکان معیوب شدن آنها بسیار بالاست .
مشخصات تقویت کننده های عملیاتی
تقویت کننده عملیاتی به تقویت کننده ای می گویند که دارای مشخصات زیر است :
1 – مقاومت ورودی بی نهایت
2- مقاومت خروجی صفر
3- بهره ولتاژ بی نهایت
4- بهره جریان بی نهایت
بهترین نوع تقویت کننده های عملیاتی آی سی 741 می باشد که در بازار به فراوانی یافت می شود و دارای 8 پایه میباشد که پایه 1 پایه افست ، پایه 2 ورودی - ، پایه 3 ورودی + ، پایه 4 زمین ، پایه 5 افست ، پایه 6 خروجی ، پایه 7 تغذیه و پایه 8 نیز خالی می باشد.
کاربردهای تقویت کننده های عملیاتی
از جمله کاربردهای تقویت کننده عملیاتی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
1 - تقویت کننده معکوس کننده
2 - تقویت کننده غیر معکوس کننده
3 – بافر منفی و بافر مثبت
4 – جمع کننده
5- مقایسه کننده
6 - مشتق گیر
7 – انتگرال گیریکسو ساز ایده آل
و . . . . .
طریقه بایاس کردن ترانزیستور !
برای استفاده از یک ترانزیستور به عنوان تقویت کننده ابتدا باید آنرا بایاس نمود برای اینکار در ترانزیستور باید دیود بیس امتر ترانزیستور در بایاس موافق و دیود کلکتور بیس ترانزیستور در بایاس مخالف قرار گیرد و سپس ترانزیستور را در یکی از آرایش های امیتر مشترک - بیس مشترک - کلکتور مشتر قرار داد و به آن ورودی و خروجی اعمال نمود .
به طور کلی بایاس کردن به معنای تغذیه نمودن و اعمال ولتاژ به صورت صحیح به هر قطعه ای از جمله ترانزیستور می باشد و در صورتی که بایاسینگ صحیح انجام نشود ترانزیستور نیز به صورت درست عمل نکرده و تقویتی صورت نمی گیرد ، ولتاژ بایاسینگ ترانزیستور بین 4.5 تا 12 ولت و در بعضی ترانزیستورهای قدرت تا 24 ولت نیز می رسد که بستگی به نوع ترانزیستور دارد .
نام های ترانزیستورها چگونه انتخاب می شوند!
در نامگذاری ترانزیستورها سه روش مشهور در دنیا وجود دارد . تعدادی از کارخانجات در گوشه کنار دنیا نیز از روش خود استفاده می کنند .
نامگذاری به روش ژاپنی : در این سیستم نامگذاری با عدد 2 شروع می شود و بعد از آن حرف S می آید وبعد از این حروف ، حروف A - B - C - D می آید .
نامگذاری به روش اروپایی : در این روش ترانزیستور را با حرف OC , OD نمایش می دهند که به دنبال آن نیز دو تا چهار عدد میآید ، OC برای ترانزیستور های کم قدرت و OD برای ترانزیستورهای پر قدرت به کار می رود .
نامگذاری به روش آمریکایی : در این روش نیز نام ترانزیستور با حروف 2N شروع می شود .
ناحیه های کار یک ترانزیستور !
ناحیه قطع : ناحیه ای است که جریان بیس صفر ترانزیستور هنوز به آستانه هدایت نرسیده است ، در ناحیه اشباع جریان بیس صفر ، جریان کلکتور صفر و ولتاژ کلکتور امیتر برابر با ولتاژ منبع می باشد
ناحیه فعال : در این ناحیه ، ترانزیستور در حال هدایت است و با تغییرات زیاد ولتاژ کلکتور امیتر تغییرات جریان کلکتور کم می باشد لذا جریان بیس مخالف صفر ، جریان کلکتور مخالف صفر و ولتاژ کلکتور امیتر نیز مخالف صفر یا همان بیشتر از صفر می باشد .
ناحیه اشباع : ناحیه ای است که ترانزیستور در حال هدایت است ولی با تغییرجزئی ولتاژ کلکتور امیتر تغییرات بسیار زیادی در جریان کلکتور مشاهده می شود . لذا جریان بیس ، جریان کلکتور ، ولتاژ کلکتور امیتر مخالف صفر بوده و ولتاژ کلکتور امیتر تقریبا 0.2 ولت می باشد .
ترمیستور چه قطعه ای است !
ترمیستور یک مقاومت متغیر حرارتی است که مقدار آن در اثر تغییرات گرما تغییر می کند . ترمیستور ها دو نوع هستند : مقاومت با ضریب حرارتی منفی NTC ، در این قطعه وقتی که دما بالا رود مقدار مقاومت الکتریکی کاهش می یابد ، این مقاومت را مقاومت NTC می نامند و مقاومت با ضریب حرارتی مثبت PTC ، در این مقاومت هم وقتی که دما بالا برود مقاومت نیز افزایش پیدا میکند . با استفاده از این خاصیت یعنی تغییر مقاومت در اثر دما ترمیستور ساخته می شود که از آن جهت تبدیل دما به انرژی الکتریکی استفاده می شود.
لینک های مفید
آرشیو مقالات سایت
دسته بندی موضوعی